De Riessndrs en de doewn – postduiven deel 1

De beeldpresentaties in het Koetshuis van kasteel de Oosterhof over de postduiven zijn ook interessant voor mensen die niets met postduiven hebben.  

Deel 1 wordt vertoond op 14 en 21 oktober. Hierin wordt verteld over de grote plaats die de postduivensport in Rijssen altijd heeft ingenomen. Op den duur waren er maar liefst 4 postduivenclubs. De filmploeg van het Rijssens Museum maakte een overzichtsfilm over deze opmerkelijke tak van sport. Wat zijn het voor vogels? Hoe breng je de dieren onder? Hoe vaak moeten ze vliegen? Hoe ziet de week van de duivenmelker eruit? Hoe gaat het inkorven? Vele bekende namen en gezichten passeren de revue. Verder is er een korte presentatie over bekende Rijssenaren die vanouds de postduivensport beoefenden. De postduivensport kampt helaas ook met vergrijzing en uit de voorstellingen wordt duidelijk waar dat aan ligt en wat eraan gedaan kan worden.

Leden van Postduivenvereniging Het Luchtvermaak in 1958. NBvZ staat voor Nederlandse Bond van Zaterdagvliegers. In het midden burgemeester Zeeuw. Onderste rij v.l.n.r.: G.J. Wilmink, G. Wessels (Graads van de Uelkes), H. Baan (Hendrik va’n Bril), W. Markvoort, H. Harbers, T. Geerling, W. Harbers. Middelste rij v.l.n.r.: onbekend, B. Kreijkes, Geerling Sr, burg. Zeeuw, onbekend, Js. Harbers, J. ter Harmsel. Linksboven Oarnd van Mozes, rechts boven G. ter Harmsel (van Pruussen-Bats) en kapper Lukas Oosting.
Arabische sjeik

Deel 2 van het postduivenproject vindt plaats op 22 oktober a.s. Dit deel bestaat uit een meer ontspannen avond die in het teken staat van de vraag: wat beweegt een postduivenliefhebber nu eigenlijk? Daarover houdt Dinant Voortman een korte presentatie. Voortman is voorzitter van de Zwaluw, de oudste postduivenvereniging van Rijssen die dit jaar maar liefst 121 jaar bestaat. Daarna wordt een Vlaamse film vertoond die een beeld geeft van wat postduiven betekenen voor de mensen. In de film komt een steenrijke Arabische sjeik voor die beschikt over een enorm duivencomplex in de woestijn, maar ook over een landgoed in Duitsland van waaruit hij meedoet aan de grote internationale wedstrijdvluchten.

Cher Ami

De film laat ook zien welke spannende rol postduiven speelden in de Eerste Wereldoorlog. De geallieerde legers hadden speciale pigeonairs in dienst die de met hun postduiven de communicatie onderhielden tussen de verschillende legeronderdelen. De beroemde postduif Cher Ami komt ter sprake, die is opgezet en nog steeds te zien in het museum van de United States Army in Fort Belvoir, Virginia.

Ook tegenwoordig worden postduiven gehouden voor dat doel. Als de elektriciteit uitvalt, staat bijvoorbeeld in Israël een postduivenbrigade paraat om toch met elkaar te kunnen blijven communiceren. Dat wordt allemaal duidelijk tijdens deel 2 op dinsdag 22 oktober van de postduiven in het Koetshuis.

Wanneer: maandag 14 en 21 oktober
Waar: Koetshuis Rijssens Museum
Aanvang: 19.30 uur (inloop 19.15 uur met koffie/thee)
Aanmelden: info@rijssensmuseum.nl o.v.v. Duiven op 14 of 21 oktober
Entree:
€ 3.00 voor vrienden (2 pers. per vriendenkaart) en € 5 voor overigen