Beeldpresentaties & Lezingen

De werkgroep Beeldpresentatie heeft de afgelopen jaren grote successen behaald met beeldpresentaties over de meest uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met de stad Rijssen.

De werkgroep Beeldpresentaties van het Rijssens Museum met van links naar rechts Johan Koster, Gerrit ten Wolthuis, Jan van de Maat, André van den Houten, Gerhard Baan en Johan Kettelarij.

De Riessndrs en de doewn – boeiend tweeluik over postduiven

Deel 1 wordt vertoond op 14 en 21 oktober 2024. Hierin wordt vertelt over de grote plaats die de postduivensport in Rijssen altijd heeft ingenomen. Op den duur waren er maar liefst 4 postduivenclubs. De filmploeg van het Rijssens Museum maakte een overzichtsfilm over deze opmerkelijke tak van sport. Wat zijn het voor vogels? Hoe breng je de dieren onder? Hoe vaak moeten ze vliegen? Hoe ziet de week van de duivenmelker eruit? Hoe gaat het inkorven? Vele bekende namen en gezichten passeren de revue. Verder is er een korte presentatie over bekende Rijssenaren die vanouds de postduivensport beoefenden. De postduivensport kampt helaas ook met vergrijzing en uit de voorstellingen wordt duidelijk waar dat aan ligt en wat eraan gedaan kan worden.
Deel 2 van het postduivenproject vindt plaats op 22 oktober 2024. Dit deel bestaat uit een meer ontspannen avond die in het teken staat van de vraag: wat beweegt een postduivenliefhebber nu eigenlijk? Daarover houdt Dinant Voortman een korte presentatie. Voortman is voorzitter van de Zwaluw, de oudste postduivenvereniging van Rijssen die dit jaar maar liefst 121 jaar bestaat. Daarna wordt een Vlaamse film vertoond die een beeld geeft van wat postduiven betekenen voor de mensen. In de film komt een steenrijke Arabische sjeik voor die beschikt over een enorm duivencomplex in de woestijn, maar ook over een landgoed in Duitsland van waaruit hij meedoet aan de grote internationale wedstrijdvluchten.

Riessen in ’n Kiekerd 3

Na tal van enthousiaste reacties op deel 1 en 2 is onze filmploeg toch gezwicht en is na vele maanden noeste arbeid deel 3 verschenen. Na een volle zaal te hebben getrokken op 11 december 2023 waren extra filmavonden gepland op 8, 15, 29 en 30 januari, 27 februari, 21 en 26 maart 2024. Ook dit keer is oud en uniek film- en fotomateriaal vermengd met moderne beelden, zodat er opnieuw een geweldig portret van de stad Rijssen en haar inwoners is ontstaan. Maar dit is toch echt het allerlaatste deel.

Riessen in ’n Kiekerd 2

In 2019 organiseerden het Parkgebouw, het Rijssens Museum en Anne Knappstein met haar Robina Trio het eerste deel van ‘Riessen in ’n Kiekerd’  Een film met unieke oude beelden van Rijssen en Rijssenaren. Dat smaakte naar meer, dus werd er weer gegraven in geschiedenis, beeldbanken en muziekstukken. Het resultaat is Riessen in ’n Kiekerd 2.

De film is gemaakt door vrijwilligers van het Rijssens Museum. Zij hebben zoveel mogelijk nog niet eerder vertoond en nieuw materiaal gebruikt. Oud en uniek film-en fotomateriaal is vermeng met moderne beelden. In oktober en november 2022 was Riessen in ’n Kiekerd 2 diverse keren te zien. We kijken nu al uit naar Riessen in ’n Kiekerd 3.

Riessen in ’n Kiekerd 1

De Rijssense geschiedenis komt tot leven in ‘Riessen in ’n Kiekerd’.
Een grote hoeveelheid historisch materiaal werd verzameld, zowel stilstaand als bewegend beeld. Huidige en oude beelden van Rijssen werden samengevoegd, waarbij de drone voor het actuele overzicht zorgt, de camera op het autodak voor de verbinding met de oude film en foto’s. Uren film- en fotomateriaal werden teruggebracht naar een samengestelde film van anderhalf uur. De moeite waard!

De Riessndrs en ’t Tichelwoark

De opkomst en ondergang van de Rijssense steenfabrieken

Rond 1830 waren er zo’n 25 tichelwerkjes in Rijssen, waarvan er in 1930 uiteindelijk vier overbleven: aan de Enterweg Struik (de Plèsse) en Ten Bolscher (’n Buul), aan de Brekeldlaan Baan (Tojn) en aan de Markeloseweg Smeijers & Voortman (de Ruters en de Voortmaans).

Toch kwam in Rijssen een einde aan de baksteenindustrie. Op 1 juli 2005 werd de gaskraan dichtgedraaid van de ovens in de laatst overgebleven steenfabriek van Smeijers & Voortman aan de Markeloseweg.

Een film met veel unieke nooit eerder vertoonde beelden, die iedereen gezien moet hebben.

Wegens grote belangstelling waren de filmavonden op 15 en 22 februari, 4, 5, 11 en 14 en 26 maart 2024 al snel uitverkocht.

Rijssen en de Bevrijding

In het bevrijdingsjaar 2020 stond de beeldpresentatie over Rijssen en de Bevrijding op het programma. De lezing behandelt de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, de mobilisatie, de Duitse inval in de meidagen van ’40 en de oorlog zelf. In het tweede deel komen de joden in Rijssen, de bevrijding en de bevrijdingsfeesten aan de orde.

De werkgroep Beeldpresentaties van het Rijssens Museum heeft dit jaar en de afgelopen jaren diverse presentatie-avonden verzorgd over de Bevrijding van Rijssen.

Bevrijding mei 1945 – Wierdensestraat.© Henk Doornekamp

’t Botterfebriek

De beeldpresentatie over de voormalige melkfabriek Omefa, in de Rijssense volksmond ook wel  ’t botterfebriek genoemd, was een doorslaand succes. Het riep een schat aan herinneringen op bij de bezoekers.

De foto toont de in 1929 gebouwde fabriek met de voorkant aan de Karel Doormanstraat. Links het kantoor en rechts het platform waar de melkbussen werden gelost.

Was Rijssen nou een echte Hanzestad of niet?

Over het antwoord op deze vraag is door deskundigen en sceptici jarenlang gestreden. Voorzitter Jan Bakker van het Rijssens Museum wilde aan die onzekerheid een eind maken en het gemeentebestuur zo ver te krijgen om de kwestie te onderzoeken. In het jubileumjaar 2018, waarin Rijssen 775 jaar stadsrechten herdacht, kwam onderzoeker Jan Smalbrugge met het verlossende woord. Nieuwsgierig naar het antwoord? Hou de agenda in de gaten voor nieuwe data van deze boeiende Hanzestadlezing.

Vrachtschip van weleer, de Enterse zomp, in het haventje bij de Rijssense Pelmolen. © Emiel Muijderman