Schilders & Schrijvers
Van Kregten: Meester van de Beesten
De schilder Fedor van Kregten, laat-Haagse School, woonde en werkte in de buurtschap Notter nabij Rijssen. Vanwege de vele koeien in zijn werk, wordt hij ook wel de Meester van de Beesten genoemd. Het museum heeft een aantal van Kregtens in haar bezit en een aantal in bruikleen. Sinds april 2015 is in het museum een Van Kregten galerij geopend, waar deze werken te zien zijn.
Harry te Lintelo
Harry te Lintelo (1922-2009) was een Rijssense schilder en beeldend kunstenaar die een bijzonder veelzijdig oeuvre heeft nagelaten. Er zijn oer-Rijssense taferelen bij. Maar ook allegorische kunstwerken met magische en surrealistische trekken. Daarnaast maakte hij beelden en hij schreef gedichten. Na zijn overlijden werd een groot deel van zijn oeuvre verkocht en was er in het Rijssens Museum nog maar één origineel schilderij van hem te zien. De Interactieve Kunst Galerij (IKG) brengt daar verandering in. Sinds eind 2020 is het overgrote deel van zijn werk hierin ondergebracht.
Gerrit Kwintenberg
Van de schilder Gerrit Kwintenberg is een groot aantal schilderijen in de collectie opgenomen. Hij beeldde meerdere malen het Rijssense stadshart met de Schildkerk af, maar schilderde ook landschappen en toont op diverse schilderijen de vroegere plaatselijke klederdracht. Het overgrote deel van het werk van Kwintenberg is in het voorjaar van 2022 ondergebracht in de Interactieve Kunst Galerij (IKG). Het werk van drie kunstschilders is doorlopend te bekijken in de Achterkamer van het kasteel.
Hollandse Meesters
In het museum is een aantal Hollandse meesters uit de kunstcollectie van Van Heel te zien. Een grotere selectie Hollandse meesters is virtueel geëxposeerd in de virtuele van Heelzaal. Het gaat om landschappen, religieuze voorstellingen, kerkinterieurs en stillevens. De echte schilderijen bevinden zich in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.
Schrijvershoek
De Schrijvershoek geeft een breed beeld van schrijvers die voor Rijssen van betekenis zijn of waren). Neem de roemruchte gebroeders Schönfeld Wichers. Herman Pieter, die onder het pseudoniem Belcampo (Italiaans voor Schönfeld) een schat aan fantastische verhalen naliet, waaronder ‘Het Grote Gebeuren’ dat zelfs voor televisie is bewerkt. Of zijn broer Karel Diederik, bijgenaamd ‘Karel van ’n Notoaris’: de grote man achter de vier woordenboeken waarin het Rijssens dialect werd vastgelegd. Ook hedendaagse schrijvers hebben een plek in de schrijvershoek. Gerrit Kraa, Wim Vlogtman, Martin ter Denge; een Rijssense generatie schrijvers die niet mag ontbreken.